Kop van Teke klein (240K)
Teke is een geboren Haarlemmer (1936), sinds 1954 kerkorganist, begonnen in Vijfhuizen, maar al snel in Haarlemse kerken (Lutherse kerk, Oosterkerk, Sionskerk, Noorderkerk, Julianakerk, Wilhelminakerk, Pelgrimkerk). Ook was hij jarenlang organist in de Koepelgevangenis (huis van bewaring2) te Haarlem.

Teke Bijlsma is landelijk bekend als Haarlemse organist en koordirigent. Hij werkte 18 jaar voor de NCRV-radio als regisseur en technicus bij de programma's "Onder de Hoogtezon" en "In het zilver". Hij werkte samen met ds Hennie Visser, predikant van de Westerkerk in Amsterdam.
vijfhuizen (55K)
Nederlandse Hervormde Kerk te Vijfhuizen
Teke genoot internationale bekendheid, hij gaf orgelconcerten in de Zwitserse steden Interlaken, Meiringen, Lungern en Beatenberg. Hij was dirigent van diverse Haarlemse koren, waaronder een knapenkoor, een dubbelkwartet en gemengde koren, zoals het gemengd koor Haarlem Noord. Het Sions jeugdkoor, destijds met 140 kinderen, was een van de grootste van Nederland. Het door hem in 1964 opgerichtte meisjeskoor Puellae Cantate (zie rechts) dat als tweede Haarlemse koor is opgenomen in het Groot Nederlands Korenboek heeft hij ruim 25 jaar geleid. Met dit meisjeskoor gaf hij concerten in Velbert en Neviges in Duitsland .
meisjeskoor middel (179K)
lp middel (122K)
Door vele optredens op radio en tv, zowel met zijn koren als (kerk)organist is en was hij een van de boegbeelden van Haarlem als cultuurstad. Teke heeft diverse langspeelplaten gemaakt, waarvan de opbrengst voor een Haarlems doel was: voor de restauratie van een kerkorgel (Sionskerk en de Wilhelminakerk), voor een zwembadje in de ds. Blauwschool en voor de restauratie van het koorhek en de kroonluchters van de Bavo-kerk. Teke heeft diverse composities voor orgel geschreven die uitgegeven zijn bij de Firma Willemsen in Amersfoort. Teke heeft een talrijke hoeveelheid langspeelplaten gemaakt met zijn koren en cd's (zie overzicht) Hij heeft diverse orgel-improvisatie CD's gemaakt, waarvan er 2 zijn opgenomen op een Haarlems orgel: het orgel van de Haarlemse Bavokerk en van de Wilhelminakerk.
Teke was muziekdocent op diverse Haarlemse basisscholen. Veel Haarlemmers hebben van hem leren zingen. Hij regisseerde ook de schoolmusical in de 6e klas. Veel Haarlemse schoolkinderen zetten in die muzieklessen de eerste stapjes op het podium. Ook heeft hij met diverse Haarlemse schoolkoren landelijke concoursen gewonnen. docent middel (186K)
grote markt middel (209K) In 1968 dirigeerde Teke Bijlsma voor het eerst de aubade op Koninginnedag op de Grote Markt met 5000 schoolkinderen. In het Haarlems Dagblad werd hij door dit optreden de rattenvanger van Haarlem genoemd. In de jaren '70 werd de aubade verplaatst naar de Bavo. Echter kreeg het een nieuwe invulling, Teke bespeelt sindsdien het orgel. Tegenwoordig vindt nog steeds op Koningsdag een muzikaal evenement plaats in de Bavo, Teke is daar tot op heden de vaste organist en pianist.
Teke is zo'n 40 jaar lang verbonden geweest als organist en muziekadviseur bij de Haarlemse begraafplaatsen (Akendam, Kleverlaan, St Josef en de Barbara), bij de Bergweg in Bloemendaaal en Westerveld in Driehuis. Hij heeft vele honderden Haarlemse families muzikaal geadviseerd en begeleid bij het afscheid nemen van hun overledenen. handen (192K)
archief wm (201K) Teke treedt tegenwoordig regelmatig op met zijn trio (Trio Bijlsma²Hooglugt, met Lolita Hooglugt en Michaëla Bijlsma), o.a bij het Noord-Hollands Archief (historisch café), Literair Haarlem (met bekende schrijvers als Adriaan van Dis, Arnon Grunberg, Paul Witteman, Nop Maas, Paul Haenen), in memoriam concerten voor diverse uitvaartverzorgers in Haarlem en omstreken en de kermis-mis aan de Zaanenlaan in Haarlem. Teke is binnen het trio begeleider, arrangeur en componist. Het trio wordt bij speciale gelegenheden uitgebreid met John Erich (bas) en Joop Kooger (slagwerk)
In 2011 maakte Teke i.s.m Henk Tijbosch Grafische producties een korte film over het Haarlem-Oost van de jaren '40 in de Potgieterstraat. Dit werd o.a. uitgezonden bij Haarlem 105 TV, vertoond in het NH Archief en Reinaldahuis. Bij zijn 40 jarig jubileum als kerkorganist is Teke onderscheiden met een ere-medaille in goud. Teke Bijlsma vierde in 2016 zijn 60 jarig jubileum als (kerk) organist, pianist, componist, arrangeur en koordirigent in Haarlem. Hij werd in april 2015 voor zijn werk onderscheiden met de ere-penning van verdienste van de Gemeente Haarlem door burgemeester Bernt Schneiders.
Bernt (305K)
Copyright 2018 Teke Bijlsma.com